Nya konstverk

Bygget av Elmeskolan pågår för fullt samtidigt som tre konstnärer arbetar intensivt med att ta fram och färdigställa varsitt konstverk till den nya skolan. Konstverken ska stå klara i augusti 2017.

Konstverk 1: Huvudentrén till skolan
Den första platsen som kommer att gestaltas är vid huvudentrén till skolan. Här kommer ett verk av konstnären Eva Hild, från Borås, att uppföras. Förhoppningen är att den här platsen blir en positivt laddad samlingspunkt för de som vistas på eller besöker skolan.

 - Med sitt karaktäristiska formspråk har hon etablerat sig på den internationella konstscenen och finns representerad på museer i såväl Sverige som utomlands. Det känns väldigt roligt och oerhört spännande att hon nu kommer att gestalta en så pass viktig plats i Älmhult, berättar Helen Karlsson, kulturstrateg på Älmhults kommun.

"Skulpturen Ply", konstverk i Västerås av Eva Hild.

Konstverk 2: I skolans centrum
Den andra platsen är ett atrium mitt i skolan. Denna plats kommer att gestaltas av konstnären Ragnhild Alexandersson från Stockholm, som också har en gedigen erfarenhet av gestaltningsuppdrag i offentliga miljöer.

- Tanken är att detta verk ska vara färgrikt, positivt och skapa glädje, med en internationell känsla för både elever och personal. Min förhoppning är att verket kommer att ”tala” till elever och vuxna på olika sätt, men att många kommer att få en relation till konstverket, säger Helen.

Konstverk 3: Förskolans utegård
Den tredje gestaltningen kommer att placeras på förskolans utegård som en lekbar, lockande, inbjudande och trygg plats. Uppdraget har gått till konstnären Emma Ströder, från Göteborg, som har stor erfarenhet av uppdrag just för skolmiljöer.

Arbetsgruppen var helt enig direkt. Förhoppningsvis blir det här ett verk som talar till de yngsta barnens fantasi och leklust och som de kan uppleva med många sinnen, samtidigt som de vuxna kan uppleva skönheten i verket, menar Helen.

 

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse. Genom att surfa vidare accepterar du dessa cookies.